Operaatio kulmikas kantapää

Kirjoitan myös blogia. Se on tarinaa kulmikkaan kantapään operaatiosta, kuntoutuksesta ja paluusta takaisin juoksupoluille. Blogi löytyy osoitteesta:

https://operaatiokulmikaskantapaa.blogspot.com/2021/08/operaatio-kulmikas-kantapaa.html

Kantapää operoitiin Turussa sairaala Neossa, ortopedi Lasse Lempaisen varmoissa ja ammattitaitoisissa käsissä vajaa kuukausi sitten.

Juoksuliike Espoon syyskauden alustava ohjelma 16.09.-16.12.2021 ja ilmoittautumislomake treeneihin

Treenit sisältävät alku- ja loppuverryttelyn lisäksi hieman juoksutekniikkaa ja koordinaatioliikkeitä.

16.09. 5 km testijuoksu, jossa määritetään/päivitetään sykealueet peruskestävyys- ja vauhtikestävyysalueen lenkeille

23.09. Lyhyet sarjat. 6x 2x 200 m / 30 s toistopalautus/ 3 min sarjapalautus. Päälle 8–10 x 15 s ylämäkivetoa/kävelypalautuksella.

30.09. Yassot 6x 800 m/400 m palautus. Helsinki City Running Day-kisaan osallistuville, kisaan valmistava harjoitus: Pyramidiharjoitus. 100 m+200 m+300 m+200 m+100 m/2 min palautus.

07.10. Pyramidiharjoitus. 2x (200 m + 400 m + 800 m + 400 m + 200 m/200 m hissuttelupalautus/4 min sarjapalautus).

14.10. 4–5x 1000 m vedot/ 200 m hölkkä/kävelypalautus.

21.10. Mäkiharjoitustreeni. Juostaan viereisellä pururadalla. Mäkisessä maastossa 30 min.

28.10. Vauhtileikittely. 2000 m kovavauhtista juoksua + 400 m hölkkäpalautus + 1000 m kevyttä juoksua sisältäen 2-3 x 20 sekunnin spurttia omaan tahtiin + 1000 m helppoa juoksua sisältäen 3–4 rytminvaihdosta + 200 m nopeavauhtinen veto + 1000 m palauttava hölkkä. Mahdollisuus tehdä myös 5km testijuoksu.

04.11. Nopea–nopeampi–harjoitus (1000 m + 2x 500 m + 1000 m + 2x 500 m/90 s palautus).

11.11. Yassot: 6x 800 m/400 m palautus.

18.11. Lyhyet sarjat. 6x 2x 200 m /30 s toistopalautus/ 3 min sarjapalautus.

25.11. Mäkiharjoitustreeni. Juostaan viereisellä pururadalla. Mäkisessä maastossa 30 min.

02.12. Pitkä vauhtikestävyysharjoitus 30–40 min.

09.12. 4–5x 1000 m vedot/ 200 m hölkkä/kävelypalautus.

16.12. Lyhyet sarjat. 6x 2x 200 m /30 s toistopalautus/ 3 min sarjapalautus.

Vauhtitreenit Espoo, syyskausi 2021
Kesto: To 16.9.2021- to 16.12.2021
Aika: Torstaisin kello 18.00

Hinta: 90€ (hinta/ harjoittelukerta alle 7 euroa). Liikuntasetelit yms. palvelutuotteet eivät valitettavasti käy maksuvälineenä

Syyskauteen sisältyy 14 harjoittelukertaa.
Tapaamispaikka: Leppävaaran urheilukenttä, katsomon pääty
Valmentaja: Ira Hassinen, irahassinen(at)gmail.com

Treenit sisältävät alku-ja loppuverryttelyn lisäksi hieman juoksutekniikkaa ja koordinaatioliikkeitä sekä pääharjoituksena monipuolisia vauhtikestävyys- ja intervalliharjoituksia. Mukaan voi tulla koska vaan.

Ilmoittautumislomake Juoksuliike Espoon vauhtitreeneihin:

Nimijumppa

Nimijumppa tuo virkistävää vaihtelua treeniin

Etu- ja sukunimesi kirjaimet muodostavat tehotreenin. Lista neuvoo oikeat liikkeet ja toistojen määrät.

A = Askelkyykkykävely 15 – 20/jalka

B = 15 – 20 punnerusta

C = 10 kirppuhyppyä/jalka **)

D = 15 – 20 dippiä

E = Linkkuveitsi ristiin 30s – 2min ***)

F = 15 – 20 punnerrusta

G = 50 – 100 haaraperushyppyä

H 20 – 50 istumaannousua

I 15 – 20 burbeeta

J 15 – 20/ jalka askelkyykkykävelyä

K Lankku 30s – 2min

L 30 vuorikiipeilijää

M 15 kirppuhyppyä/jalka **)

N 30s – 2min cancan-hyppely *)

O 15 – 20 punnerrusta

P Linkkuveitsi ristiin 30s – 2min ***)

Q 20 istumaannousua

R 30 – 50 vuorikiipeilijää

S Lankku 30s – 2min

T 15 dippiä

U 15 – 20 burbeeta

V 15 – 20 kirppuhyppyä **)

W 30s – 2min cancan-hyppelyä *)

X 50 – 100 haaraperushyppyä

Y 1 – 2 min kyykkypito seinää vasten

Z 30s – 2min kyykkyhypyt

Å 20 – 50 kyykkyä

Ä 10 – 15 askelkyykkyhypyt

Ö 20 – 50 istumaannousua

*) Cancan-hyppely. Nosta vuorotellen kumpaakin jalkaa vartalon edessä samalla kevyesti hypähdellen. Jalan heilahtaessa ylös, voit napauttaa kädet yhteen takareiden alla. Vältä ylävartalon huojumista etu- ja sivuttaissuunnassa.

**) Kirppuhypyt. Asetu maahan polviasentoon ja siirrä siitä paino etummaisenjalan päälle niin, että takimmainen jalka nousee ilmaan lähinnä vain tasapainottamaan asentoa. Ponnista etummaisen jalan varassa räjähtävästi ylöspäin. Työntämällä vahvasti pakaralihaksella. Laskeudu reisilihaksilla jarruttaen hallitusti alas takaisin aloitus asentoon ja toista liike räjähtävästi uudelleen.

***) Linkkuveitsi ristiin. Asetu selinmakuulle kädet vartalon jatkeena. Kohota ylävartaloa, kurkota oikealla kädellä kohti vasenta jalkaterää. Palaa takaisin ja toista vastakkaisella puolella.

Kestävyysharjoittelu

Kestävyysharjoitteluun liittyviä käsitteitä

Aerobinen kynnys (AerK) tarkoittaa sitä tehoa ja sykettä, jolla lihasten ja veren maitohappopitoisuus ensimmäisen kerran alkaa kohota perustasostaan nousujohteisessa lihastyöskentelyssä.

Anaerobinen kynnys (AnK) tarkoittaa korkeinta mahdollista sykettä tai työtehoa, jolla maitohapon muodostus ja sen poisto pysyvät vielä balanssissa.

Maksimaalinen hapenotto (VO2max) tarkoittaa sitä sykettä tai työtehoa, jolloin aerobinen energianmuodostus ja hapenkulutus on suurinta.

Nopeuskestävyysalue sijaitsee maksimaalisen hapenoton yläpuolella, jolloin energianmuodostus on puhtaasti anaerobista. Tätä vaihetta voidaan pitää yllä vain hetkellisesti nopeissa suorituksissa.

Peruskestävyysharjoittelu

On kestävyyskunnon perusta, ja harjoitusalue on noin 50-70% maksimisykkeestä.

Peruskestävyysharjoittelun yläraja on aerobinen kynnys, jota matalammalla sykealueella kaikki peruskestävyysharjoitukset tehdään.

Peruskestävyysharjoittelulla pyritään erityisesti pysyvien rakenteellisten muutosten aikaansaamiseen elimistössä, kuten sydämen koon ja tehon kasvuun sekä lihasten hiusverisuonien määrän lisäämiseen.

Liikuttaessa peruskestävyysteholla hengitys- ja verenkiertoelimistö vahvistuu ja rasva-aineenvaihdunta tehostuu. Peruskestävyysharjoittelu rakentaa aerobisen pohjakunnon ja varmistaa palautumisen tehokkaammista harjoituksista.

Aerobinen kynnys kertoo peruskunnon tason ja siten harjoittelun perustan. Kuntoilijalle se on tärkein kestävyysominaisuus ja kilpaurheilijalle sen merkitys vaihtelee kilpailusuorituksen riippuen kestosta.

Peruskestävyysharjoittelu totuttaa ja valmistaa liikuntaelimistön pitkäkestoiseen harjoitteluun, sillä kyky käyttää rasvoja energianlähteenä tehostuu. Varsinkin jos tähtää pitkän matkan massatapahtumiin, tätä ominaisuutta tarvitsee säästääkseen elimistöä hiilihydraattivarastoja tasaisesti koko matkalle.

Peruskestävyysharjoittelua tulisi kestävyysurheilijalla olla vähintään 80 prosenttia kokonaisharjoittelusta. Aerobinen kynnys tarkoittaa sykettä, jolloin lihaksiin alkaa muodostua maitohappoa, mutta se kyetään vielä polttamaan pois.

Peruskestävyyttä voi tavoitteista riippuen kehittää hyvin monella eri tavalla. Perinteisin tapa on pitkäkestoinen matalatehoinen, jopa useita tunteja kestävä harjoitus.

Peruskestävyysharjoittelu voidaan jakaa vielä PK1, PK1–2 ja PK2 harjoitteluun. PK1-harjoittelu on ns. alivauhtista harjoittelua, jossa syke on peruskestävyyden ala-alueella. PK1–2 on normaalia peruskestävyysharjoittelua, jossa syke vaihtelee koko PK-alueen sisällä. PK2-harjoittelu on ns. aerobisen kynnyksen harjoittelua, jossa syke ja teho ovat hyvin lähellä aerobista kynnystä tai jopa kynnyksellä.

Kestävyyskolmio

Vauhtikestävyysharjoittelu

Kun aerobisen kynnyksen raja ylitetään, siirrytään vauhtikestävyysalueelle, jonka ylärajaa anaerobinen kynnys kuvaa.Vauhtikestävyysalueella liikunta on edelleen aerobista ja pääosa energiasta voidaan tuottaa hapen avulla. Energiaksi käytetään rasvan lisäksi enenevässä määrin myös hiilihydraatteja.

Vauhtikestävyysharjoittelu totuttaa kehon kestämään maitohappoja sekä parantaa kykyä poistaa niitä lihaksistosta suorituksen aikana. Vauhtikestävyysalueella harjoittelu tapahtuu aerobisella alueella. Mitä lähempänä aerobista kynnystä harjoittelee, sitä pidemmän treenin pystyy vetämään, ja puolestaan mitä lähemmäs anaerobista kynnystä kirii sitä nopeammin uupuu.

Vauhtikestävyys tarkoittaa parantunutta kykyä kestää aiempaa kovempaa vauhtia pidempään väsymättä. Puutteellinen vauhtikestävyys ilmenee sykkeen ja maitohappotasojen nopeana nousuna jos vähänkään nostaa vauhtiaan peruslenkkivauhdista.

Vauhtikestävyysharjoittelu kehittää suorituksen taloudellisuutta, vauhtia ja suorituskykyä. Se tehostaa hiilihydraatin käyttöä energiaksi ja sopeuttaa lihaksia varastoimaan tehokkaasti hiilihydraattia glukogeenivarastoihinsa. Hiilihydraatin avulla on mahdollista liikkua vauhdikkaasti, koska siitä voi vapauttaa energiaa huomattavasti nopeammin kuin rasvasta, jonka palaminen vaatii enemmän happea.

Harjoitukset tehdään aerobisen ja anaerobisen kynnyksen välissä. Koko vauhtikestävyysalue kehittyy, kun harjoitellaan välillä lähempänä alempaa rajaa eli aerobista kynnystä ja välillä lähempänä ylempää syketasoa eli anaerobista kynnystä.

Eli vauhtikestävyysharjoittelu voidaan jakaa VK1, VK1–2 ja VK2- harjoitteluun. VK1-harjoittelu tapahtuu hieman aerobisen kynnyksen yläpuolella, VK1–2 on vaihteleva tehoista vauhtikestävyysharjoittelua ja VK2 on ns. anaerobisen kynnyksen harjoittelua.

Maksimikestävyysharjoittelu

Maksimikestävyysharjoittelu (MK) tapahtuu anaerobisen kynnyksen eli anaerobisen sykkeen ja maksimisykkeen välimaastossa. Kun liikunnan teho nousee tietylle tasolle, elimistö enää kykene hyödyntämään happea energian muodostamiseen; rasva ei pala, ja liikunta tuntuu epämiellyttävältä ja suoritus loppuu lyhyeen. Tällainen harjoittelu on erittäin rasittavaa, ja sitä tulisi tehdä maksimissaan noin 5% kaikesta harjoittelusta.

Maksimikestävyysharjoitusten päätehtävä on parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kapasiteettia ja maksimaalista hapenottokykyä. Maksimikestävyysharjoittelu opettaa kehoa sietämään maitohappoja ja tehostaa solujen hapenkäyttöä.

Maksimikestävyysharjoittelun toteuttaminen on erittäin raskasta. Tavoitteellisemmat kilpakuntoilijat ja urheilijat hyötyvät maksimiharjoitteiden tuomista kehoa järkyttävistä harjoitteista eniten. Heilläkään maksimikestävyysharjoittelu ei ole ympärivuotista vaan maksimiharjoituksia on tavoitteiden mukaan aikataulutettuina jaksoina.

Kuntoilija saa riittävän hyvän vasteen kunnon kehittymiselle peruskestävyys- ja vauhtikestävyysharjoittelulla.

Nopeuskestävyydestä lyhyesti

Nopeuskestävyysharjoituksissa teho nousee yli maksimaalisen hapenottokyvyn, minkä vuoksi osa energiasta joudutaan tuottamaan ilman happea (anaerobisesti).

Samalla syntyy maitohappoa ja elimistön happamuus nousee, mikä vaikuttaa lihaksiston ja hermoston väsymiseen. Nopeuskestävyysharjoittelu on tärkeää maksimaalisissa lyhytkestoisissa lajeissa kuten pikajuoksussa ja lyhyen matkan uinneissa.

Kestävyysharjoittelun harjoitustasot

Yleinen virhe on yliarvioida oma taso ja tehdä PK-harjoitukset liian kovilla tehoilla. Kun kevyet harjoitukset tehdään liian kovaa, ja kovat liian kevyesti se kiteyttää hyvin erään kestävyysharjoittelun ongelman.

Jos kevyet ja palauttavat PK-harjoitteet tehdään liian kovilla tehoilla, ne muuttuvat kuormittaviksi, eikä elimistö ehdi palautua harjoittelusta kehittyäkseen.

Joskus voi käydä niinkin, että tehoharjoitusten määrän lisääntyessä, pienennetään peruskestävyysharjoittelun osuutta. Älä mene tähän miinaan.

Huolehdi pidemmissä harjoituksissa riittävästä neste- ja energiatankkauksesta, koska se vaikuttaa palautumiseen ja siihen, että harjoituksen jaksaa tehdä loppuun asti.

Riittävä ja monipuolinen syöminen on yhtä tärkeää kuin oikea harjoittelu ja lepo. Laadukas ja riittävä syöminen on urheilijan kehittymisen edellytys. Sen avulla voidaan tehostaa palautumista ja vähentää vamma- ja sairastumisriskiä.

Sairaana ei tule harjoitella lainkaan, ja toipilaanakin hyvin kevyesti tai ei ollenkaan!!!

Kokonaisuus ratkaisee

Liikunnassa ja urheilussa kokonaisuuden kannalta merkittävät asiat.

Treenin ohella, ravinto ja lepo ovat kaikki yhtä tärkeitä osa-alueita kokonaisuuden kannalta.

Jos näistä osa-alueista jokin ei ole kunnossa, niin sitä ei voida korvata pienillä yksittäisillä teoilla tai varsinkaan painottamalla jotain osa-aluetta entistä enemmän.

Lähteet: Trainer4You, kestävyysharjoittelun osa-alueet. Juoksijan harjoitusopas – askeleet Cooperista maratonille. Matt Roberts, juoksemaan.

Lihashuolto ja venyttely

Lihashuollon tarkoituksena on ylläpitää ja palauttaa lihaksen luonnollinen elastisuus ja voimantuottokyky. Lihashuolto ei poista kovasta harjoittelusta aiheutunutta lihaskipua, mutta edistää lihasten toipumista. Säännöllinen venyttely pitää lihaksen elastisena ja vetreinä. Venyttely ennaltaehkäisee lihaskipuja ja rasitusvammoja sekä toimii liikehoitona kivuissa ja kolotuksissa.

Venyttele mieluummin vähän kerrallaan ja usein, kuin tekemällä kerralla kaikki tiedossasi olevat venytysliikkeet. Harjoittelun seurauksena lihakset lyhenevät lepotilastaan ja jäykistyvät. Harjoittelun jälkeisen venyttelyn tarkoitus on lihasten lepopituuden palauttaminen. Tällöin harjoitukseen soveltuvat parhaiten keskipitkät, noin 20-40 sekuntia kestävät mielellään pumppaavat eli dynaamiset venytykset. Mutta huom!! Jos harjoitus on äärimmäisen rankka, maitohappoa lihaksiin tuottava harjoitus tai hermostoa kuormittava maksimi-tai nopeusvoimaharjoitus, kannattaa harjoituksen jälkeen pitää 2-3 tunnin tauko ennen venyttelyä.

Mitä enemmän lisäät harjoitusmääriä ja -tehoa, sitä enemmän tulee kiinnittää huomiota myös lihaksiston huoltoon. Venyttely ja muu liikkuvuusharjoittelu paitsi palauttaa tehokkaammin ja ehkäisee loukkaantumisia sekä rasitusvammoja, vaikuttaa myös positiivisesti ryhtiin ja lihastasapainoon.

Ennen harjoitusta, lyhyet venytykset 5-10 s, liikeratojen tarkistus ja lihasten “herättely” Harjoituksen jälkeen, keskipitkät venytykset 20-30 s, lepopituuden palauttaminen,palautuminen. Omana treeninään, pitkät venytykset 30 s-3 min, liikkuvuuden lisääminenJotta venyttelystä tulisi säännöllinen tapa, kannattaa venyttely yhdistää johonkin päivittäin toistuvaan hetkeen, esimerkiksi TV:n seuraaminen tai kirjan lukeminen tms. Pyri valitsemaan mahdollisimman rento, vähän lihastyötä vaativa venytysasento. Kiinnitä huomiota pään, lantion ja selkärangan hyvään asentoon, jottei tukirankaan kohdistu turhaa rasitusta. Hengitä tasaisesti ja rauhallisesti venyttäessäsi. Liitä uloshengitys rentouteen ja tehosta venytystä jokaisella uloshengityksellä. Valitse mukavin mahdollinen asento ja hae tunnustellen venytystä tavoitteenasi, että se tuntuu sieltä mistä pitääkin.Venytellessä tulee muistaa, että esimerkiksi selkäkipu, joka heijastelee pakaraan ja tuntuu kireytenä takareidessä, voi johtua alaselän hermoärsytyksestä. Hermolle venyttely on myrkkyä, sillä jo muutaman prosentin venyminen hidastaa sen sisäistä aineenvaihduntaa. Yleisenä sääntönä tulisikin muistaa, että lihasta ei koskaan pidä venyttää kipua vastaan!!!

 • Älä venytä lihasta voimakkaasti ennen ja jälkeen harjoittelun. Ennen harjoitusta kannattaa välttää pitkiä ja voimakkaita venytyksiä. Ne saattavat rentouttaa lihasta liikaa, ja heikentää lihaksen suorituskykyä itse harjoituksessa.
 • Valitse mahdollisimman rento venytysasento
 • Keskity tuntemaan venytys oikeassa lihaksessa
 • Opit venyttelemään vain venyttelemällä säännöllisesti
 • Venyttelyn tulee aina tuntua miellyttävältä, nauti siitä

Venyttelyn lisäksi kehoa kannattaa huoltaa nukkumalla hyvin ja syömällä säännöllisesti ja terveellisesti. Kevyt aerobinen liikunta sopii hyvin palauttavan lihashuollon osaksi. Suosi myös passiivisia huoltomenetelmiä eli hierontaa tai muita hemmotteluhoitoja. Sauna, kylvyt ja rentoutusharjoitukset ovat arjen luksusta, jotka ovat saatavillasi, kunhan varaat niille hieman aikaa.

VENYTTELYTEKNIIKAT1. Staattinen venytys, tarkoittaa tekniikkaa, jossa venytettävä lihasryhmä viedään asentoon, jossa se kiristyy, ja asento pidetään yllä. Venytyksen aikana ei tapahdu liikettä2. Pumppaava eli dynaaminen venytys, tarkoittaa tekniikkaa, jossa venytettävä lihas viedään liikkuvuutensa ääripään tuntumaan ja kyseisestä asennosta tehdään rauhallisia joustoliikkeitä.3. Aktiivinen venytys, tarkoittaa tekniikkaa, jossa lihasta jännitetään ja rentoutetaan vuorotellen venytetyssä tilassa. Venytyksen tuottaa avustava henkilö.

JUOKSIJAN TÄRKEIMMÄT VENYTYKSET

 1. Pohkeet. Nojaat käsilläsi noin hartioiden leveydeltä lattiaan. Takimmainen (venytettävä) jalkasi on suorana ja toinen rennosti koukussa sen takana. Katso, että jalkaterä osoittaa suoraan eteenpäin. Vaihtelemalla suorana olevan jalan kulmaa ja asentoa saat venytyksen tuntumaan pohkeessa sekä kaksoiskantalihaksessa.
 2. Etureidet. Istu aitajuoksijan asennossa, toinen jalka suorana ja toinen koukistettuna. Nojaa ylävartalolla reilusti taaksepäin niin, että venytys tuntuu koko nelipäisen reisilihaksen pituudelta. Siirrä venytyksen aikana polvea keskiasennosta hieman oikealle ja vasemmalle. Näin saat kohdistettua venytyksen laajemmin alueen lihaksiin.
 3. Takareidet. Ota reilu askel eteen, pidä etummaisen jalan kantapää lattiass ja nosta varpaat ylös. Koukista toista jalkaa polvesta ja nojaa ylävartalolla voimakkaasti eteenpäin lantiota samalla kallistamalla. Paina sitten venytettävän jalan varpaat maahan niin, että koko jalkaterä on vaakatasossa- Venytys tuntuu polven koukistajissa eli takareiden hamstring-lihaksissa.
 4. Pakarat. Istuudu lattialle. Koukista toisen jalan polvi ja pane sen jalkaterä edessä olevan jalan toiselle puolelle. Vedä vastakkaisen puolen kyynärvarrella polvea voimakkaasti itseäsi kohti. Käännä hartioitasi ja päätäsi venytettävän pakaran puolelle. Voit pitää vapaata jalkaa myös hieman koukussa. Venytys tuntuu isossa pakaralihaksessa.
 5. Lonkan koukistajat. Ota reilu askel eteenpäin. Aseta toinen jalkasi selvästi oisen taakse ja koukista edessä olevan jalan polvea suoraan kulmaan. Pidä ylävartalo pystysuorassa ja paina lantiota eteenpäin niin, että tunnet venytyksen lonkan koukistajissa.
 6. Vatsalihakset. Asetu päinmakuulle. Laita kädet kylkien viereen ja työnnä ylävartalo suoraksi. Vaihtelemalla painoa puolelta toiselle tunnet venytyksen koko vatsalihasten alueella.
 7. Penikat. Koukista varpaita nilkan alle ja työnnä jalkaterää kevyesti eteenpäin. Venytys tuntuu säären etuosassa.
 8. Reiden sisäosat. Asetu leveään haara-asentoon. Koukista toinen jalkasi suorakulmaan ja kohdista ylävartalosi paino sen päälle. Venytys tuntuu suorana olevan jalan reiden sisäosissa.
 9. Reiden ulkosyrjän lihaskalvo (ITB). Asetu jalat ristiin ja työnnä lantiota reilusti sivulle. Kavenna tai levennä ristikkäisasuntaa tuntuman mukaan siten, että saat venytyksen tuntumaan polven ulkosyrjältä reiden yläosaan asti.

Lähteet: Jani Nummi: Lihas huoltoon!. Yle: Juoksijan tärkeimmät venytykset.

Juoksuohjelmia eritasoisille juoksijoille
Lenkkeilijä 1 Taustalla säännöllistä lenkkeilyä 1‒3 krt / vkoLenkkeilijä 2 Taustalla säännöllistä lenkkeilyä 2‒4 krt / vkoKuntoilija 1 Taustalla säännöllistä lenkkeilyä 3‒5 krt / vko
MAANANTAILEPOLEPOLEPO
TIISTAI15–25min reipas kävely PK120–40min kevyt juoksu PK130–40min kevyt lenkki PK1
KESKIVIIKKOvauhdikkaampi juoksuharjoitus PK2–VK1VK1-harjoitus VK1-harjoitus
TORSTAILEPOLEPOmuu kevyt liikunta, kuntosali, uinti tms. tai lepo
PERJANTAI15–25min kevyt juoksu/reipas kävely PK130–40min kevyt juoksu PK125–40min juoksu PK1
LAUANTAImuu kevyt liikunta, kuntosali, uinti tms. tai lepomuu kevyt liikunta, kuntosali, uinti tms. tai lepoLEPO
SUNNUNTAI50–75min kevyt juoksu/sauvakävely PK160–75min kevyt juoksu PK175–90 min kevyt juoksu PK1

Lenkkeilijä tavoiteaika esim. 2:10–2:30
Kuntoilija tavoiteaika esim. 2:15–1:55
Vauhdikkaampi juoksija tavoiteaika < 1:55

Kuntoilija 2 Taustalla pidempi jakso säännöllistä lenkkeilyä 3‒5 krt / vkoVauhdikkaampi juoksija 1 Taustalla säännöllistä juoksuharjoittelua vähintään 6 kkVauhdikkaampi juoksija 2 Taustalla säännöllistä juoksuharjoittelua yli 6 kk
MAANANTAILEPOLEPO30–40min kevyt juoksu PK1 tai lepo
TIISTAI35–45min kevyt juoksu PK145–60 kevyt juoksu PK1 + päälle 5x20s spurtit50–60min kevyt juoksu PK1 + päälle 5x20s spurtit
KESKIVIIKKOVK1–VK2-harjoitus VK1–VK2-harjoitusVK1–VK2-harjoitus
TORSTAImuu kevyt liikuntamuu kevyt liikuntamuu kevyt liikunta
PERJANTAI30–40min kevyt juoksu PK1/ muu aerobinen liikunta tai lepo30–45min palauttava lenkki PK1/ muu aerobinen liikunta tai lepo40–50min palauttava lenkki PK1/muu aerobinen liikunta tai lepo
LAUANTAI40–50min kevyt juoksu PK1 + päälle 3–5x 20s spurtit35–45min kiihtyvävauhtinen lenkki PK1→PK245–60min kiihtyvävauhtinen lenkki PK2/VK1
SUNNUNTAI75–90min kevyt juoksu PK180–100min kevyt juoksu PK190–120min kevyt juoksu PK1–PK2

HUOM! Ohjeet ovat ns. yleisohjeita, joilla varmasti pääsee alkuun, mutta jos haluat yksilöllisemmän juoksuohjelman, otathan silloin yhteyttä.

Kestävyysharjoittelusta yleisesti:

Kestävyyskunto

määritellään sydämen kyvyksi pumpata verta työskenteleviin lihaksiin ja lihaksien kyvyksi hyödyntää happea. Toisin sanoen kestävyyskunto tarkoittaa ihmisen maksimaalista hapenottokykyä. Teoriassa kestävyys määritellään organismin kyvyksi työskennellä väsymättä suhteellisen kovalla intensiteetillä pitkän aikaa. Kestävyys jaetaan kahteen päätyyppiin: anaerobiseen (ilman happea tapahtuvaan) ja aerobiseen (hapen avulla tapahtuvaan).

Aerobinen kestävyys

Kyky työskennellä pitkäkestoisesti suhteellisen korkealla intensiteetillä. Aerobisessa liikunnassa lihakset saavat tarpeeksi happea (O2) lihastyön tekemiseen. Pitkäkestoisessa urheilussa, kuten juoksussa, pyöräilyssä ja uinnissa, vaaditaan suurta aerobista kapasiteettia.

Anaerobinen kestävyys

Kyky tehdä lyhytkestoista, intensiivistä työtä. Anaerobisessa liikunnassa lihakset työskentelevät niin kovaa, että työhön ei riitä tarpeeksi happea (O2). Elimistön on silloin käynnistettävä ”varamoottorinsa”, joka varastoi energiaa ilman hapenkuljetusta. Esimerkkejä anaerobisesta harjoittelusta ovat sprintit.

Peruskestävyysharjoittelu

voidaan jakaa vielä PK1, PK1–2 ja PK2 harjoitteluun. PK1 harjoittelu on ns. alivauhtista harjoittelua, jossa syke on peruskestävyyden ala-alueella. PK1–2 on normaalia peruskestävyysharjoittelua, jossa syke vaihtelee koko PK-alueen sisällä. PK2 harjoittelu on ns. aerobisen kynnyksen harjoittelua, jossa syke ja teho ovat hyvin lähellä aerobista kynnystä tai jopa kynnyksellä. 80-90 % viikoittaisesta harjoittelusta tapahtuu PK1-PK2-alueella. Peruskestävyysalueella et hengästy, ja pystyt puhumaan puuskuttamatta.

Vauhtikestävyysharjoittelu

voidaan jakaa VK1, VK1–2 ja VK2 harjoitteluun. VK1–harjoittelu tapahtuu hieman aerobisen kynnyksen yläpuolella, VK1–2 on vaihteleva tehoista vauhtikestävyysharjoittelua ja VK2 on ns. anaerobisen kynnyksen harjoittelua. Vauhtikestävyysharjoittelun päätavoitteena on nostaa anaerobista kynnystä lähemmäs maksimisykettä ja totuttaa hengitys- ja verenkiertoelimistöä sekä lihaksistoa sietämään vauhtia ja kovaa tehoa. Vauhtikestävyysharjoittelun avulla pystytään myös toteuttamaan lähes kilpailunomaista tekniikkaa, maksimikestävyyttä pienemmällä kuormituksella.

HUOM! Ennen VK-harjoittelua on huolehdittava riittävästä peruskestävyydestä. Suorituskyky ei parane pitkällä tähtäimellä, jos aerobinen pohja on huono. Rasittavuutensa takia VK-harjoittelu ei ole suositeltavaa kovin nuorille tai aloitteleville kuntoilijoille.

VK-harjoittelussa kannattaa suosia monipuolisuutta. “Reipas” on maltillisempi, lähellä aerobista kynnystä oleva harjoitus (VK1), “kovassa” rasitus on lähellä anaerobista kynnystä (VK2) ja siten selvästi kuormittava. Tasavauhtinen suoritus on paras menetelmä vauhtikestävyyden kehittämiseen, koska silloin rasitus pysyy tasaisena. Liian kovalla teholla tehty harjoitus kehittää maksimikestävyyttä tai jopa anaerobisia ominaisuuksia, ei tavoiteltua vauhtikestävyyttä, jolloin tärkeä aerobisen kunnon rakentamisen väliporras jää vaille huomiota.

Esimerkkejä erilaisista vauhtikestävyysharjoitteista:

Ennen vauhtikestävyysharjoitusta, lämmittele 10-15min kevyellä hölkällä. VK-harjoituksen jälkeen, palauttele 10-15min kevyellä hölkällä.

 1. Kenialainen vauhtileikittely 30-45 min (10-15×1 min kovaa/2 min palauttelua)
 2. Lyhyet sarjat. 6x (2x 200m /30s toistopalautus/ 3 min sarjapalautus)
 3. Pyramidiharjoitus. 2min+ 4min + 6min + 8min + 6min + 4min + 2min/ 1min hölkkäpalautus vetojen välillä.
 4. Tonnin vedot. 5-6x 1000m/ 2 min palautus
 5. Määräintervalli. 10-15x 400m/ 30s palautushölkkä.
 6. Pitkät vedot. 3x 2000m/ 3min palautus.
 7. Vauhtileikittely. 12 min kovavauhtista juoksua + 5 min hölkkäpalautus + 5 min kevyttä juoksua sisältäen 2-3 x 20 sekunnin spurttia omaan tahtiin + 5 min helppoa juoksua sisältäen 3-4 rytminvaihdosta + 1 min nopeavauhtinen veto + 5 min palauttava hölkkä.
 8. Pitkät vedot. 2000m + 3000m + 1000m/ 3min palautus
 9. 3-5x 6min vedot/ 90s palautus
 10. 8min+(2x4min) +8min+2x4min/ 90s palautuksilla

Varioi harjoitteita kuntotasosi ja päivän juoksutuntuman mukaan. Muista!! Vauhtikestävyysharjoittelua seuraa aina kevyt palauttava harjoituspäivä tai lepo.

Sykkeellä on väliä

Jos hidas hölkkä/kautta kävely tuntuu tylsältä, kannattaa muistaa seuraavia asioita. Nimenomaan matalatehoisella ja tylsältäkin tuntuvalla peruskestävyysalueella liikuttaessa hengitys- ja verenkiertoelimistö vahvistuu ja rasva-aineenvaihdunta tehostuu. PK-harjoittelu rakentaa aerobisen pohjakunnon ja varmistaa palautumisen tehokkaammista harjoituksista. Peruskestävyysharjoittelulla pyritään ennen kaikkea pysyvien rakenteellisten muutosten aikaansaamiseen elimistössä, kuten sydämen koon ja tehon kasvuun sekä lihasten hiusverisuonien määrän lisäämiseen. Peruskestävyysharjoittelun yläraja on aerobinen kynnys, jota matalammalla sykealueella kaikki peruskestävyysharjoitukset tehdään.

Peruskestävyysharjoittelu totuttaa liikuntaelimistön pitkäkestoiseen harjoitteluun, sillä kyky käyttää rasvoja energianlähteenä tehostuu. Varsinkin jos tähtää pitkän matkan massatapahtumiin, tätä ominaisuutta tarvitsee säästääkseen elimistöä hiilihydraattivarastoja tasaisesti koko matkalle. Kestävyysurheilijalla peruskestävyysharjoittelua tulisi olla vähintään 80 prosenttia kokonaisharjoittelusta. Aerobinen kynnys tarkoittaa sykettä, jolloin lihaksiin alkaa muodostua maitohappoa, mutta se kyetään vielä polttamaan pois.

Peruskestävyyttä voi tavoitteista riippuen kehittää hyvin monella eri tavalla. Perinteisin tapa on pitkäkestoinen matalatehoinen, jopa useita tunteja kestävä harjoitus. Peruskestävyysharjoittelu voidaan jakaa vielä PK1, PK1–2 ja PK2 harjoitteluun. PK1 harjoittelu on ns. alivauhtista harjoittelua, jossa syke on peruskestävyyden ala-alueella. PK1–2 on normaalia peruskestävyysharjoittelua, jossa syke vaihtelee koko PK-alueen sisällä. PK2 harjoittelu on ns. aerobisen kynnyksen harjoittelua, jossa syke ja teho ovat hyvin lähellä aerobista kynnystä tai jopa kynnyksellä.

Sydämen syke on erinomainen mittari omalle terveydentilalle ja kuntotasolle. Normaalisti sydämen syke nousee ja laskee kehon aktiivisuustason mukaan. Levossa sydän lyö hitaasti, kun taas liikunnan aikana syke tihenee, jotta lihakset saisivat riittävästi happea. Pulssi voi nousta myös esimerkiksi stressin, jännityksen tai kahvinjuonnin takia. Se, millainen syketaso on normaali, on hyvin yksilöllistä. Alhainen leposyke kertoo yleensä ihmisen olevan terve ja hyvässä kunnossa. Hyväkuntoisen henkilön sydämen iskutilavuus on suurempi kuin huonokuntoisen eli hyväkuntoisen sydän pystyy yhdellä sysäyksellä työntämään suuremman määrän verta eteenpäin. Hyväkuntoisen sydämen ei siis tarvitse löydä yhtä kiivaasti kuin huonokuntoisen.

Paras aika mitata leposyke on aamulla heti heräämisen jälkeen, ennen vuoteesta ylös nousemista. Leposykkeensä voi mitata paitsi sykemittarin avulla myös pulssin tiheyttä itse laskemalla. Jos mittaat leposykkeen sykemittarilla, tee se näin: Laita sykemittari päälle ja istu rentona noin viiden minuutin ajan. Mittaa syke 30 sekunnin ajalta ja kerro luku kahdella. Näin saat tietää, kuinka monta kertaa sydämesi lyö minuutissa. Ilman sykemittaria leposykkeensä voi laskea näin: Istu rennossa asennossa rauhallisesti hengittäen.Paina etu- ja keskisormellasi rannetta peukalon alapuolella niin, että tunnet sykkeen. Älä paina rannetta liian kovaa, sillä se voi vaientaa pulssin. Laske pulssin sykäykset puolen minuutin ajan ja kerro saamasi tulos kahdella. Näin saat tietää, kuinka monta kertaa sydämesi lyö minuutissa.

Treenatessa lihasten hapenkulutus kasvaa, jopa kymmenkertaistuu. Sydämen on siis sykittävä tiheämmin jotta lihakset saavat riittävästi happea ja ravintoaineita. Syke nousee samaa tasaista tahtia treenin hapenkulutuksen kanssa. Kun liikut paljon, sydämesi koko kasvaa vähän. Tällöin se pystyy pumppaamaan kerralla enemmän verta. Niinpä sydämen ei tarvitse sykkiä niin tiheästi. Lisäksi verenkierto pystyy kuljettamaan paremmin happea li­hak­sil­le, ja li­hak­set käyt­tä­vät hap­pea te­hok­kaam­min.

Sään­nöl­li­nen, te­ho­kas tree­ni las­kee sy­ket­tä. Jos esimerkiksi harjoittelet vauhtikestävyysalueella, ja sykkeesi on 175 , saattaa se pa­rin kuu­kau­den ah­ke­ran treeni­kau­den ai­ka­na tip­pua 160 ta­sol­le. Asian voi sanoa toisinkin, jos juokset vauhtikestävyysalueellasi ja keskimääräinen juoksuvauhtisi on tietyllä tasolla, voit huomata parin kuukauden säännöllisen harjoittelun seurauksena, että juoksuvauhtisi paranee, vaikka edelleen pysytkin samalla sykealueella. Mutta normaalikuntoilijalle vauhtikestävyystreenien määräksi viikossa riittää yksi harjoituskerta, tai korkeintaan kaksi kertaa. Panosta laatuun, älä määrään! Tehokkaamman harjoituksen jälkeen tulisi olla yksi tai useampi palauttava päivä ja kevyt treeni.

Jos si­nul­la kova kes­tä­vyys­kun­to ja jak­sat juosta ja jum­pa­ta, mut­ta syke hyp­pää len­kil­lä no­pe­as­ti 150–160 lyön­tiin, kyse on yleen­sä hei­kos­ta pe­rus­kes­tä­vyy­des­tä. Peruskestävyyden saamiseen ei ole oikotietä. Vaan siihen vaaditaan malttia, ja paljon matalatehoista harjoittelua. Ethän voi rakentaa taloon seiniä, jos perusta ei ole kunnossa!! Pit­kät, 1–1,5 tun­nin tree­nit pe­rus­kes­tä­vyy­sa­lu­eel­la 2–3 ker­taa vii­kos­sa las­ke­vat tree­ni­sy­ket­tä te­hok­kaas­ti. Eli syke pysyy tällöin alle aerobisen kynnyksen!!

Liian usein olen nähnyt kuntoilijoita, joille on tyypillistä ajattelu “jos treeni ei tunnu missään, tai jos en hengästy treenatessa siitä ei ole mitään hyötyä.” tms. Valitettavan monella kuntoilijalla on valitettavasti tapana painottaa treenaustaan reilusti tuonne anaerobisen kynnyksen tasolle tai hieman ylikin, jolloin hengityskin selvästi kiihtyy. Tunnusomaista tällaisille harjoitteille on niiden kestoajan rajoittuminen reilusta puolesta tunnista reiluun tuntiin, mikä johtuu useinkin energian loppumisesta. Jos hiilarivarastot ovat muutenkin alhaalla joko huonosta ruokailusta tai toistuvasta, lähes päivittäisestä tämäntehoisesta harjoittelusta johtuen, saattaa harjoituksen kestoaika tästäkin lyhetä. Tällainen harjoittelu opettaa ja kehittää elimistön toimintaa vain tällä tehoalueella. Muualla se sitten ei juuri toimikaan. Harjoittelun seurauksena syke pomppaa heti kuormituksen alussa tuonne anaerobisen kynnyksen tienoille, mutta ei sen jälkeen kovin paljoa muutukaan, vaikka kuormaa nostetaan. Kunnes sitten rasitus nousee sen verran, ettei elimistö taas toimi maksimikestävyysalueella. Tyypillisesti tällaisella henkilöllä ei ns aerobista kynnystä tai peruskestävyysaluetta ole edes löydettävissä. Välttämättä tällaisella henkilöllä ei yleisesti käytetyn kuntoluokituksen perusteella ole huono kunto, koska liikuntaa kuitenkin tulee melkoisia määriä ja melkoisilla tehoilla. Parannuskeinona olisi tietysti tuo tehojen pudottaminen, ja maltti. Koska elimistö pitää tuollaisella teholla tapahtuvaan harjoitteluun totuttaa, ei sykkeiden putoamista voi odottaa kuin vasta 4 – 8 viikon kevyttehoisemman harjoittelun jälkeen. Korostan siis. Maltti on valttia. Liikkumalla erilaisilla sykealueilla (P1 ja PK2 sekä VK1 ja VK2) kasvattaa sykereserviään. Muistamalla kuitenkin edelleen se, että 80-90% viikottaisesta harjoittelusta tapahtuu nimenomaan PK1 – ja PK2-alueilla.

Maksimisykkeellä tarkoitetaan suurinta mahdollista sydämenlyöntien määrää minuutissa fyysisen rasituksen aikana. Maksimisykkeen jälkeen syke ei enää nouse, vaikka harjoituksen teho vielä nousisi. Maksimisyke ei riipu siitä, kuinka hyvässä kunnossa ihminen on, vaan siihen vaikuttavat perinnölliset tekijät ja ikä. Lähtökohtaisesti maksimisyke laskee iän myötä. Sydämen koko on yksi iso tekijä. Pienemmän sydämen on pakko sykkiä nopeammin, jotta tarvittava verimäärä kiertää. Isommalle sydämelle riittää pikkuisen laiskempikin rytmi. Eli toisin sanoen, matala maksimisyke saattaa kertoa siitä, että sinulla on suuri sydän.

Kehon stressihermosto kiihdyttää sykettä ja lepohermosto hidastaa sitä. Ilman lepohermoston vaikutusta syke olisi jatkuvasti vähintään sata. Treeni laskee sykettä, mutta jos olet stressaantunut tai himotreenaat, stressihermosto aktivoituu ja leposyke nousee. 5–10 lyönnin nousu leposykkeessä on hälytysmerkki: kroppasi kaipaa lepoa!! Sykkeessä saattaa olla päiväkohtaisia eroja. Yksittäinen treeni voi mennä normaalin vaihtelu piikkiin, mutta jos 2–3 peräkkäisessä samanlaisessa treenissä huomaat, että sykkeesi on noussut edellisestä kerrasta tai ei palaudu kunnolla, on yleensä syytä levätä.

Palautumista kannattaa mitata ajoittain, siihen yksi hyvä keino on ortostaattinen koe, koska se on kätevä mittari palautumiselle. Mittaa ensin leposyke. Makoile rauhassa 5–10 minuuttia ja mittaa syke. Nouse sitten seisomaan ja tarkista, mikä on sykkeesi 30 sekunnin jälkeen. Jos makuuasennon ja seisten mitatun sykkeen välinen ero on yli 20 lyöntiä, olet treenannut liikaa tai liian kovaa. Ortostaattisen kokeen lähtöarvot kannattaa tarkistaa silloin, kun olet palautunut kunnolla eli parin kolmen lepopäivän jälkeen.

Mikä muu nostaa sykettä? Syke nousee kuumalla ilmalla, sillä kroppa pyrkii eroon liiasta lämmöstä avaamalla pintaverisuonia ja sydän joutuu pumppaamaan tiheämmin. Myös kostea sää nostaa sykettä, sillä kosteus haittaa hien haihtumista, jolloin keho kuumenee herkemmin. Nestehukka lisää sydämentykytystä liikkuessa. Silloin verta on vähemmän ja sydän joutuu pumppaamaan hanakammin, jotta happi kulkisi lihaksiin asti. Tupakoitsijan sydän hakkaa sekin kiivaammin, samoin, jos olet juonut useamman kupin kahvia. Jos olet stressaantunut tai muuten kiihtyneissä fiiliksissä, syke saattaa olla selvästo tiheämpi. Kun mittailet treenisykettäsi, ota tunnetilasi huomioon.

Lähteet: Trainer4You-kestävyysharjoittelun osa-alueet; kestävyyttä eri tehoalueilla. Juoksijan harjoitusopas – askeleet Cooperista maratoniin.

Juoksijan säännöt

1. Säännöllinen ympärivuotinen harjoittelu.

2. Haastavan mutta realistisen tavoitteen asettaminen.

3. Säännöllisyys harjoittelussa, levossa ja koko elämässä.

4. Juoksija kehittyy juoksemalla. Muista myös oheisharjoittelu. Sen avulla lisäät harjoitusmääriä turvallisesti ilman jalkaongelmia.

5. Lihaskuntoharjoittelulla vahvistat lihasten lisäksi myös jänteitä ja niveliä, kestämään juoksun tuomat rasitteet.

6. Parhaaseen tulokseen päästään nousujohteisella harjoittelulla.

7. Vuorottele kovia ja helppoja harjoituksia. Harjoittelun rytmitys ja riittävän erilaiset harjoitukset kehittävät.

8. Peruskestävyys on tärkein. Harjoita siis aluksi kestävyyttä, vasta myöhemmin nopeutta. Eli rakenna ensin perusta kuntoon.

9. Maltti on valttia.

10. Kunto kasvaa levossa, älä siis harjoittele liikaa. Yliharjoittelun välttäminen ehkäisee ylirasittumista.

11. Pidä harjoituspäiväkirjaa, se auttaa hahmottamaan harjoittelun kokonaisuutta ja kehittämään harjoittelua.

12. Panosta hyviin ja sinulle sopiviin varusteisiin. Testaa erilaisia jalkineita ja pyri analysoimaan omien jalkojesi tarpeet.

13. Huomioi ikäsi harjoittelussa. Iän myötä keho vaatii enemmän aikaa palautuakseen.

14. Älä koskaan harjoittele sairaana!! Älä urheile terveydelläsi!!

15. Rasitusvammat eivät juuri koskaan ole huonoa tuuria. Vamman taustalla löytyy yleensä selkeä syy- useimmiten vääränlainen harjoittelu tai huonot jalkineet.

16. Hanki valmennustietoa mahdollisuuksien mukaan. Pidä silti järki harjoittelussa, älä pyri ammattijuoksijoiden määriin.

17. Harjoittelu kilpailuihin pohjautuu laajaan perusharjoitteluun ja lyhyeen terävöittämisjaksoon. Lepää ennen tärkeää kilpailua.

18. Etsi ystävistäsi sellaisia, joiden kanssa voit liikkua yhdessä. Yhdessä on monesti hauskempaa kuin yksin. Vastuuntunto ryhmää kohtaan auttaa jatkamaan, vaikka itse ei jaksaisikaan.

19. Muista. Elämän kokonaisuus vaikuttaa harjoitteluun!!

Lähteet: Juoksijan harjoitusopas. Askeleet Cooperista maratoniin.